Elk kind is gek op een toetje, maar vaak zijn de populaire toetjes die we kennen erg ongezond. Dat  moet de pret natuurlijk niet drukken; er zijn altijd betere oplossingen! We hebben hieronder een mooie collectie van 3 lekkere toetjes recepten gemaakt waar je vrijwel meteen mee aan de slag kan om het lekkerste moment aan tafel toch een stuk gezonder te maken. 

Gezond toetjes recept 1: Taco Toetjes

Gezond toetjes recept: pannenkoekjes met fruit

Deze lekkere pannenkoekjes met fruit lijken net op taco’s, maar dan als toetje! Maar ze kunnen erg rommelig worden, dus de kinderen na het toetje even in bad doen kan geen kwaad.

Ingrediënten voor de crepes:

2 eieren

125ml melk (halfvol of vol)

125ml water

Snufje zout

2 theelepels olie

250ml volkorenmeel

Even goed mixen, en het beslag kan de pan in. Giet kleine hoeveelheden beslag in een hete pan bruin ze aan beide kanten tot het midden goed gaar is.

Voor de vulling raden we een beetje yoghurt en zomerbesjes (denk aan aardbeiden, frambozen, bosbessen etc.) aan. De pannenkoek kan met vulling dan mooi worden dichtgevouwen en worden opgegeten. 

Gezond toetjesrecept 2: Bananenbrood

Bananenbrood is verbazingwekkend makkelijk om te maken en je hebt er alleen maar ingredienten voor nodig die waarschijnlijk al in de kast liggen! En als perfecte bonus is het nog een gezondere keuze ook. 

Gezond bananenbrood als toetje

De ingrediënten:

500ml bloem

1 theelepel bakpoeder

1/2 theelepel zout

200ml rietsuiker of honing

Snufje kruidnagel

1 grote theelepel gemberpoeder

6 eetlepels boter (kamertemperatuur)

65ml yoghurt

2 grote eieren, licht geklopt

3 rijpe bananen, licht gestampt

1 theelepel vanille extract

Leg het bakrek in het midden van de oven en voorverwarm de oven op 180 graden. Nu is het tijd om de broodbakvorm in te vetten met boter. In een medium grote kom, mix de bakpoeder, zout, suiker of honing en kruiden. Mix het geheel samen (de laagste stand met een staafmixer of met een houten lepel). Doe rustig de boter erbij en daarna de eieren en yoghurt. Doe er nu rustig de bananen en de vanille bij. Als laatste moet de bloem erbij; doe dit in 3 delen en mix het rustig samen tot het een geheel is. Giet het beslag in de broodbakvorm en kook ong. een uur tot de bovenkant mooi bruin is en een tandenstoker er schoon uit komt. Laat 30 min. rusten voor serveren. Het brood blijft in een dichte verpakking een aantal dagen goed, dus stiekem een plakje bij het ontbijt kan geen kwaad!

Gezond toetjesrecept 3: Mini Pecan Pie (taartjes met pecan noten)

Deze Amerikaanse klassieker is al jarenlang erg populair bij onze transatlantische buren. Normaal gesproken zit er erg veel suiker in deze taartjes, maar wij hebben hier een gezonde versie met honing en veel minder vet voor een overheerlijk toetje zonder schuldgevoel!

Gezonde pecan pie taartjes als toetje

Ingrediënten:

1 eetlepel honing

1 eiwit (geel gescheiden)

1/4 theelepel botersmaak extract

1/4 theelepel vanille extract

1 eetlepel pecan noten

Snufje kaneel en nootmuskaat

1 mini fillo of bladerdeeg schelpjes (ook zelf te vormen met bevroren blader- of fillodeeg vierkantjes)

Maak de honing een beetje warm op een laag vuurtje. Doe voorzichtig het eiwit erbij, maar alleen om het op te warmen, niet om roerei te maken! Doe de extracten en pecan nootjes erbij. Na een beetje roeren, kun je de mix in de schelpjes leggen. Leg het op bakpapier en bak voor 10-15 minuten op 180 graden.