Op al onze internationale kinderdagverblijven in Leiden is play-dough 1 van de favoriete stukken speelgoed in de groep. Benieuwd hoe je dit multifunctionele speeltje zelf in huis kan maken? Lees snel verder voor onze nieuwste ‘lifehack’ voor kinderen.

Heel simpel om te maken, deze play-dough zorgt voor weken speelplezier (afhankelijk van opberging kan het best lang meegaan!). Het duurt maar een paar minuten om te maken en dat zonder vieze potten, pannen of koken! Voor kinderfeestjes ideeën, kinderactiviteiten of gewoon zomaar is het makkelijk en goedkoop om zelf play-dough te maken, dus waarom niet?

De ingrediënten:

250ml bloem + extra bloem voor het kneden

125ml zout

2 eetlepels ‘cream of tartar’ (wijnsteenpoeder of cream of tartar kan bij veel toko’s en online gekocht worden)

1 eetlepel olijf of plantaardige olie

250ml kokend water

Voedselkleurstof (in de supermarkt te vinden, anders ook online te krijgen)

Combineer de bloem, cream of tartar, olie en zout in een kom en zet apart. Kook het water, neem het van de hitte af en doe de kleurstof erbij, roer tot het een geheel is. Doe nu het water bij de kom met de rest van de ingrediënten en roer tot het een geheel is. Laat het een minuutje afkoelen (maar laat het niet helemaal afkoelen!). Gooi een laagje bloem op het aanrecht en schraap het deeg uit de kom. Kneed nu het deeg op de ondergrond van bloem tot de gewenste structuur is bereikt is en neem een beetje bloem mee in het kneden voor een zachter deeg. Laat het nu helemaal afkoelen en je bent klaar om ermee te spelen! Als je er niet mee aan het spelen bent, doe het in een luchtdichte container om het vers te houden.

Kid playing with homemade DIY play dough

De play-dough blijft een aantal weken in topconditie, waarna het een beetje plakkerig wordt. Dat is de tijd om het weg te gooien en een nieuwe portie te maken. Het blijft langer goed als je het elke paar dagen even uit de verpakking haalt en er mee speelt, zodat het deeg een beetje kan uitwaaien. Ook als het een beetje te zacht of plakkerig wordt, kun je er ook een beetje meer bloem doorheen kneden. Zo kunnen de kinderen thuis met dezelfde speeltjes spelen als op de groep bij de Teddy Kids internationale kinderopvang. Veel kleiplezier!